Πότε επιτέλους θα παραδοθεί για χρήση το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Πότε επιτέλους θα παραδοθεί για χρήση το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 11038/03.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων

- Οικονομικών

Το δημόσιο αίσθημα συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση παράδοσης και λειτουργίας του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Μισό χρόνο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των υποδομών του δημαρχιακού μεγάρου και του υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων 851 θέσεων, οι εγκαταστάσεις παραμένουν ερημωμένες στο έλεος του χρόνου και των φθορών, που αναπόφευκτα υπόκειται ένα κτίριο που δεν χρησιμοποιείται και δεν συντηρείται.

Καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για την εξεύρεση των 6,5 εκατ. ευρώ που οφείλονται στην ανάδοχο κοινοπραξία και η προθεσμία της 20ης Ιουνίου για την αποπληρωμή των οφειλών πλησιάζει, το ζήτημα οδηγείται εκ νέου σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, ακόμα και εάν τηρηθούν οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους και παραδοθεί προς λειτουργία το νέο δημαρχιακό κτίριο, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ακόμα μήνες προκειμένου να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν στους νέους χώρους όλες οι υπηρεσίες του δήμου που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτες σε διάφορα μισθωμένα κτίρια σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο κατά 100.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια. 

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αποπληρωμής του κόστους κατασκευής του δημαρχιακού κτιρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης από τα συναρμόδια Υπουργεία; Θα τηρηθεί η προθεσμία της 20ης Ιουνίου και εάν όχι τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση διευθέτηση του θέματος;

- Εξετάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε περαιτέρω οικονομικούς διακανονισμούς με την ανάδοχη κοινοπραξία, ώστε να παραδοθεί το νέο δημαρχιακό κτίριο, να μεταφερθούν σε αυτό οι υπηρεσίες του που σήμερα στεγάζονται σε κτίρια για τα οποία δαπανώνται κάθε μήνα 100.000 ευρώ, ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί προς όφελος της πόλης και των Θεσσαλονικέων γενικότερα;

Απαντήσεις Υπουργείων